De zwembadman : 2 – opstartprobleem van de zwembadpomp oplossen

De zwembadpomp is inmiddels 8 jaar oud en hoewel ze niet snel slijten ontdekte ik toch een vervelend puntje na het plaatsen van de frequentieregelaar : in ongeveer de helft van de keren wilde hij niet opstarten. De frequentieregelaar doorliep zijn opstart procedure, de zwembadpomp ging brommen en na 3-4 seconden zei de frequentieregelaar biep – ERROR -“1.t-trp”, ten teken dat de opstartprocedure te lang duurde en de motor niet is gaan draaien. Ik had al even zitten zoeken naar nieuwe pompen, maar daarvoor zit je zo op 4 tot 500 euro…

Bij mijn pomp kan je de ventilatorbeschermer er af halen, en de pomp handmatig draaien. Als ik de pomp in de bromfase een zetje gaf dan kwam hij op gang en was er verder niets aan de hand. Als je naar dit gedrag gaat google’en dan ontdek je dat “de condensator” misschien stuk is.

Dus maar weer eens een schroevendraaier erbij :

IMG_1808

Stroom van de motor af! Kapje ervan afwippen (door de gele hoekjes omhoog te wippen met een platte schroevendraaier) om toegang te krijgen tot weer een klein hoekje van mijn huis dat ik nog niet eerder bekeken had: dat grote witte ding is de condensator.

IMG_1804

Voor de liefhebber : bij een 220 Volt pomp zorgt hij ervoor dat “de fase” verschoven wordt, waardoor de pomp een “draaistroomzetje” krijgt en gaat lopen. Blijkbaar wordt de pomp gevoeliger voor het goed werken van deze condensator als je een frequentieregelaar plaatst want vorig jaar liep de pomp zonder de regelaar wel in 1x goed. Kan ook zijn dat de koude winter de condensator genekt heeft, het was hier in februari richting -20, en in het poolhouse was het toen ook erg koud. De condensator kan je losschroeven van het kroonsteentje (nogmaals : stekker uit het stopcontact en de condensator eerst even kortsluiten voor je hem verwijderd!)

De lokale elektronicawinkel bevestigde middels een meting dat de condensator nog maar 11 uF i.p.v. de gespecificeerde 16 uF was, en dat dit bij 220 Volt heel goed nog meer af kon wijken. Voor 11,95 werd ik eigenaar van een nieuwe condensator.

IMG_1809

(De oude, de nieuwe heeft metalen bevestigings-pennetjes met kabelschoentjes, voor de rest idem)

Kastje dicht en fingers crossed : klik, brrrrrrr, “ZZZZZZZZOEM” en na 2 seconden gaat de frequentie regelaar aan de slag : “ZZZZZzzzzzzzoem”. Nog een keer, uit, aan, uit, aan, YES! Hij doet het weer!

En als bonus gebruikt de motor nu geen 270 Watt meer, maar 258! Dus de kapotte condensator verstookte ook nog eens 12 Watt. Da’s voortaan elke week 3 uur gratis pompen! (Bij 12 uur pompen per dag)

Jippie, krijg steeds meer zin in zwemmen!

ps. Elke keer als het warmer is dan 25 graden wordt deze pagina veel gelezen. ik ben heel erg benieuwd of het je geholpen heeft, zou je een heel kort antwoordje achter kunnen laten (heb je er wat aan gehad, wat mis je nog), eventuuel met tips zodat ik het stuk aan kan passen, ik reageer altijd! Bedankt!

Lars

Vond je dit leuk? Mijn nieuwe website gaat over comfortabel duurzaam wonen

16 reacties

 1. […] van vorig jaar. Wat gaan we dit jaar doen? – het zandfilter vullen met Glasfilter Medium – opstartprobleem van de pomp oplossen – het groene-zwarte zwembadwater helder maken – de frequentieregelaar in gebruik nemen – de oude […]

 2. […] had de opstartcondensator zijn beste tijd gehad waardoor de pomp vaak niet wilde opstarten, maar dat varkentje had ik snel gewassen, zodat de pomp nu feilloos start. Eerst nog even mijn zwembad – 8 x 4 x 1,5 (48 kuub) – Lamellendek […]

 3. Ben erg benieuwd hoe je de freqentieregelaar aangesloten hebt, m.i. is er een UVW aansluiting t.b.v. de motor (zie ik in de handleiding) hier zie ik een stekker (L1L2)?
  NB het is net onder de 25gr maar toch…..

  1. 🙂 leuk dat je reageert, ik heb aflevering 3 bijgewerkt.

   Ik denk dat UVW voor 3-fase pompen zijn. Bij mijn FR is het W-aa sluitpunt leeg, je sluit aarde U en V aan

 4. Frans van Lynden · · Beantwoorden

  heb nav je bericht mijn condensator afgelopen zaterdag vervangen en het leek weer in orde, maar de volgende dag zoemt de pomp bij het opstarten weer als eerder en moet ik dus op zoek naar een andere oorzaak. In ieder geval dank voor je heldere bericht. heb je misschien nog een tip wat de oorzaak van het zoemen zou kunnen zijn als de condensator niet stuk is?

  1. Hallo Frans,

   Jammer dat het de oorzaak niet was. Ik vermoed dat het dan de pakkingen/keringen zijn. Daarvoor moet de pomp helemaal uit elkaar. Moet ik eigenlijk ook nog eens doen. Kan je de pomp wel makkelijk draaien (kapje ventilator loshalen, dan kan je de as draaien)

 5. Hey Frans,

  Ik heb ook nog op jouw blog gekeken en bevat handige informatie voor de beginnende zwembad eigenaar. Ik zelf ook al het eea bijgehouden mbt een paar items. Kijk maar eens op http://marcel.duketown.com bij zwembad!

 6. hey.bij mij start hij ook niet meer op..
  zou het ook daar aan liggen?hij bromt 1 x en dan niks meer

  1. Vette kans!! Ik zou er 10€ aan wagen. (En even de ventilatorkap er af halen, stekker er uit, en voelen of de motor nog gangbaar is, soepel draait)

 7. ventilator kap is er af, en die vleugels draaien zeer vlot.
  dan morgen toch maar is testen.
  als ik snel op de knop duw,hoor ik dat ie wil starten maar niet kan.
  dat ding is nog maar 2 jaar oud en bolt altijd,straf

  1. Dan heb je serieus kans dat de condensator stuk is. succes!!

 8. ik laat het horen morgen

 9. Zeer nuttig stukje informatie, heb t zelfde probleem, zoem, zoem verder niks. De ventilator kan ik wel bewegen, dus hopenlijk geen corrosie. Ga nu nieuwe condensator halen, fingers crossed.. Leuke blog trouwens.

  1. Hoi Catelijn, graag gedaan, hij is al weer een paar jaar oud maar nog wel actueel 🙂

 10. peter plomp · · Beantwoorden

  Hallo ik heb een waterman pomp en had hem mooi ingebouwd in een kist om het geluid wat minder te maken maar nu is de condensator geploft en dat is een 8uf 450 AC v kan ik er ook een 20uf 450 AC v in zetten .

  1. Te klein is denk ik nooit goed maar heel veel groter dan de ontwerp condensator is denk ik ook niet goed. Hogeschool elektrotechniek en niet mijn vakgebied.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: